Deze website maakt alleen gebruik van cookies om uw online gedrag op deze website te kunnen analyseren. Met deze gegevens zullen wij de website kunnen verbeteren ten doeleinde om u beter van dienst te zijn. Bij het achterlaten van een reactie, wordt naast uw ingegeven naam ook het ip-adres vastgelegd. Dit in verband om misbruik van deze functie te voorkomen. Wilt u meer informatie, kunt u een mail sturen naar info@lequin.nl. Let op: Wij geven uw informatie niet aan derden.

  • Afdrukken

Lokale Politiek

Ik snap het. Ik snap het. Ik snap het echt. Veel mensen zijn niet aangesloten bij de politiek of in ieder geval als het NIMBY (not in my back yard) principe opgaat. Oké, over landelijk kan je nog een discussie opstarten aan de koffietafel thuis of koffiemachine op het werk. Maar weldra de politiek dichterbij de mensen zou moeten staan, is de onbekendheid met het thema veel groter. Laat ik wel stellen er zijn mensen met gevoel bij de lokale politiek en deze kleine kring is dan ook direct fanatiek, maar er is een grote afstand tussen iets en niets. Zelf vind ik mijzelf in het midden staan, redelijk alleen. Ik weet van iets, maar snap het niets. Vandaar de eerste woorden.

Ooit heb ik mij ontluikende politieke aspiraties mogen toetsen toen ook ik besmet werd met het NIMBY-principe. Het ging hier om een ontaarde procedurele flater omtrent de verhuizing van de basisschool van onze kinderen. Sinds die tijd volg ik een aantal lokale politici en heb ik mijzelf ook geabonneerd op een aantal lokale nieuwsgroepen op Facebook. Zo nu en dan pik je dan wel eens wat op en proef je waarom de lokale politiek Jan van de straat niet kan bereiken. Veelal komt het door de incrowd in de lokale politiek. Incrowd daarmee bedoel ik dat de mensen in de lokale politiek of werkzaam zijn in de overheid of sterk gelieerd. Het komt te weinig voor dat succesvolle business lui of succesvolle manager met voeten in de dagelijkse rompslomp hun kruit verschieten in de lokale gemeenteraad. Als de mensen dan al niet tot de eerste groep horen zijn het of gepensioneerde, geen probleem mee, of mensen die onbekwaam met weinig gevoel de raad bezetten. Zijn er dan helemaal geen goede raadsleden? Tuurlijk alleen zal je goed moeten zoeken.

Het wordt dan ook direct een vicieuze cirkel. Aangezien er geen mooi reclame plaatje voor de gemeenteraad aanwezig is, blijven mensen met ambities op het politieke vlak vaak buiten de kring van beïnvloeding. Wat de raad wederom achterstelt en daardoor nog minder interessant wordt. In ieder geval zo zie ik dat. Zoals alles hier opgeschreven mijn mening is. Oke, de invulling van de raad kan beter. Bewijst ook maar weer het gekibbel van een lokale divisie van een landelijke partij in mijn thuis gemeente. Resultaat dat er nu, op moment van schrijven, twee fractie met (redelijk) dezelfde naam huisvesten in onze lokale raad. Mensen vinden dat soms absurd, gek en raar, ik vind het 'ach' en bijna te verwachten. De naam van de partij laat ik uit puur beeldvormende illusie achterwege.

Daarnaast hoor ik vaak de lokale politiek praten over het enthousiasmeren van de burgerinitiatieven en het van buiten naar binnen werken. Echter zie ik Jan van de straat zich niet identificeren met het gestuntel in de gemiddelde gemeenteraad. Bij grote thema's zie je soms ietwat een opleving, dan is iedereen met de lokale politiek bezig. Echter loopt dit misplaatste enthousiasme weg als lucht uit een klapband. Maximaal een maand hoor je de buren praten over het grote thema. Een maand hoor je de clubleden van de lokale sportvereniging klagen. Alvorens het weer een thema wordt wat er die avond gegeten moet worden.

Lokale politiek in zijn breedte van zijn thema's is niet sexy genoeg om de lokale bevolking te boeien. Daarbij geldt de formule ook nog dat de afstand tot de raad vergroot wordt met de afstanden van het centrum van de plaats tot de buitengrens van dezelfde plaats. Stemmen wordt voor de mensen dan altijd een feest der herkenning. Ze stemmen op Arie van de hoek of op de landelijke partij waar ze gewend zijn om op te stemmen. Dit zonder goed inzicht in de opvattingen van Arie of de partij. Welk kleur je ook mag aanjagen in het polariserende landschap van partijen lokaal of landelijk, probeer je toch echt eens goed te identificeren met die opvattingen. Persoonlijk verkleur ik nog wel eens en eerlijk gezegd, deel ik niet altijd alle opvattingen van mijn keuze. Echter dan wel bewust.

Mijn betoog dien ik dan af te sluiten met een conclusie of tip. In dit kader ben ik nog zoekende of ik die wel heb. Beste tip die ik kan geven, volg eens wat lokale politieke issues buiten je eigen interesse gebieden. Je leert op deze manier vaak de partijen en zijn leden kennen. Maakt het stemmen in ieder geval de volgende keer makkelijker. Mijn ervaring is wel dat als je lokaal geworteld bent, dat de partij met dezelfde wortels vaak de beste keuze is. Als er immers capabel ledenmateriaal aanwezig is. Het blijft het gok, dat snap ik.