Deze website maakt alleen gebruik van cookies om uw online gedrag op deze website te kunnen analyseren. Met deze gegevens zullen wij de website kunnen verbeteren ten doeleinde om u beter van dienst te zijn. Bij het achterlaten van een reactie, wordt naast uw ingegeven naam ook het ip-adres vastgelegd. Dit in verband om misbruik van deze functie te voorkomen. Wilt u meer informatie, kunt u een mail sturen naar info@lequin.nl. Let op: Wij geven uw informatie niet aan derden.

  • Afdrukken

In Topvorm

Sommige namen op een kaartje voor een voorstelling scheppen hoge verwachtingen. Daar kies ik de voorstelling ook op uit. Zo deze keer Dolf Jansen, een ouwe rot in het vak met een eigen stijl. De voorstelling heet Topvorm en plaats delict is theater de Purmaryn in waar anders Purmerend. Het is vol en dat betekent dat ik verre van uniek ben.

Daar heb ik schijt aan want ik ga voor een leuke avond naar cabaret voorstellingen. Het stramien van aanvang is doorgaans hetzelfde, muziek gaat harder en overstemd het publiek de deuren gaan dicht. De hoofdrolspeler betreedt het podium en zoals je kan verwachten begint het direct. Dolf showt direct zijn eigenheid. Het gaat meteen los en is meteen scherp. De opmerkingen die in het eerste lachsalvo's vallen, aan het einde van een statement of anekdote, zijn vlijmscherp. Ze zoeken dan ook de grenzen van het toelaatbare op binnen het maatschappelijk spectrum, maar dat zijn dan ook de leukste.

Hedenavond valt mij op dat er veel laatkomers zijn deze avond. Niemand durft op de invitatie in te gaan om op de lege stoelen op de eerste rij plaats te nemen. Helaas voor ons en de man met sjaal op de eerste rij. Nu is hij de sigaar. Een sjaal op een mooie lente dag is ook een beetje te veel van het goede.

Waar menig cabaretier zijn handen brand aan woorden gecombineerd met zang, blijft Dolf ver van wat hij niet kan. Daarentegen zijn de overpeinzingen op rijm de zaken die blijven hangen en je laten nadenken. Thema's als zinnen die je niet verwacht, zijn leeftijd 50, de relatie met zijn moeder en je lichaam als ultiem vrijheidsbeeld/item wisselde in een rap tempo elkaar op. 

De titel van de show Topvorm slaat op je eigen lichaam en de staat daar van. Iets wat jezelf bepaald en niemand je iets kan opleggen. Maak je de keuze om fanatiek te sporten, het te verminken met een piercing, te versieren met een kleurplaatje of vreet je je zelf rond, dat ben jij. Dat is je topvorm. Schaam je niet voor wie je bent, want je bent uniek.

Topvorm is een topvoorstelling. Geen kritische noot, misschien één, want waarom is het elke cabaretier betaamd om het publiek en de stad waar ze spelen altijd een mega veer in hun reet te steken. Hoe sarcastisch ook, iedereen benoemt het altijd. 

Over twee weken zitten we er weer en dan voor een geheel ander type cabaret, namelijk Roue Verveer. Waarschijnlijk met meer seks en stereotypische beschrijvingen van de man-vrouw relatie en bevolkingsgroeperingen.

Topvorm

Dolf Jansen

wo 5 maart in theater de Purmaryn

7.5 van 10.