Deze website maakt alleen gebruik van cookies om uw online gedrag op deze website te kunnen analyseren. Met deze gegevens zullen wij de website kunnen verbeteren ten doeleinde om u beter van dienst te zijn. Bij het achterlaten van een reactie, wordt naast uw ingegeven naam ook het ip-adres vastgelegd. Dit in verband om misbruik van deze functie te voorkomen. Wilt u meer informatie, kunt u een mail sturen naar info@lequin.nl. Let op: Wij geven uw informatie niet aan derden.

Vandaag huilde Sri Lanka dat we gingen vertrekken. Dikke tranen kletterden op het wegdek. Dit laatste weerbeeld zal niet veel veranderen aan mijn beeld over dit land. Maar laten we daar eens dieper op ingaan. Je neemt altijd een voorstelling van een land mee als je er naar afreist. Door de voorbereidingen van de reis en de ervaringen van voorgaande reizen was het beeld veelzijdig boedishtisch tropisch. Dit beeld is bevestigd door de reis, het is alleen meer verdiept. Ik ga aan de hand van een aantal subonderwerpen proberen aan te geven.

Het doet mijn lijf geen goed om bijna drie weken op een hotelbed te slapen. Ik word vroeg wakker met pijn in mijn rug. Te vroeg want de wekker zal nog een paar uur zwijgen. Met doorzettingsvermogen probeer ik de tijd horizontaal te verlengen. Het lukt met horten en stoten. Een half uur voor de wekker geef ik op. Nog even en ik kan in mijn eigen bed slapen.

Ik zit alvast bij de receptie met de bagage en wacht op de rest om voor de één na laatste keer uit te checken. De chauffeur is om 11 uur geboekt en we zullen dan afreizen naar on laatste verblijf op deze trip in Colombo. Mijn associatie met deze naam is altijd een sigaar met regenjas. Dit natuurlijk naar aanleiding van de gelijknamige detective serie van een tijd terug. Ik hoop dat ik niet in een moordzaak terecht kom.

Historie zegt mij altijd weinig, ik bedoel daarmee dat ik leer van  het verleden maar liever kijk naar wat komen gaat. Ondanks deze opstelling doet de plek waar we verblijven best wel wat. De geschiedenis met de VOC en de tijd dat wij Hollanders de wereld regeerde, is toch best uniek. Overigens is het niet de eerste keer dat wij geconfronteerd worden met deze historie in het verre oosten. Maleisië gaf ook al wat inzichten, met in bijzonderheid Melakka. De omgeving waar we nu verblijven is hetzelfde.

Volg mij op social media: